In ons brein is alles opgeslagen wat we mee hebben gemaakt. EMDR is een therapie voor als u last blijft houden van de gevolgen van een traumatische ervaring. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

  • een schokkende ervaring, zoals een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf
  • ervaringen die veel invloed hebben gehad op uw ontwikkeling zoals pesterijen of misbruik
  • angst voor iets waar u vreselijk tegenop ziet of wat in de toekomst zou kunnen gebeuren
  • ervaringen die tot PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) hebben geleid en waarvoor EMDR een ‘evidence based’ behandelmethode is (bron: Trimbosinstituut).

Het doel van EMDR is om herinneringen aan nare gebeurtenissen te ontdoen van hun negatieve emotionele lading. Daardoor verdwijnen ook de klachten die samenhangen met deze herinneringen. Met EMDR gebeurt dit door in een nauwkeurige procedure terug te gaan naar het naarste moment, terwijl beide hersenhelften afwisselend gestimuleerd worden. Dit gebeurt door de cliënt te vragen vingerbewegingen van de therapeut met de ogen te volgen, (oogbewegingen) door in een koptelefoon afwisselend tikjes aan het rechter- en linkeroor te laten horen, of door afwisselend op de linker- en rechterhand of knie te tikken, totdat de herinnering neutraal aanvoelt (desensitisatie) en op de goede plek in uw brein wordt opgeslagen. Cliënten ervaren vaak een toegenomen zelfvertrouwen.

Drs. Elly Donswijk-Zandbergen

Trauma Therapeut
EMDR Therapeut
Orthopedagoog
Somatic Experiencing® Practitioner
IPSICC Psychotherapist MA

Persoonlijk, korte lijntjes, geen wachtlijsten
Bezoekadres:
Galvanistraat 1
6716 AE Ede
Telefoon: 06-11438318
E-mail:info@phvg.nl
© 2013 Drs. Elly Donswijk-Zandbergen, Traumatherapeut, EMDR Therapeut, Orthopedagoog, IPSICC Psychotherapist MA en Somatic Experiencing®Practitioner