Main menu
Psychologische Hulpverlening Achterhoek

Psychologische Hulpverlening Gelderland

Mobile

Psychologische Hulpverlening Gelderland

EMDR

In ons brein is alles opgeslagen wat we mee hebben gemaakt. EMDR is een therapie voor als u last blijft houden van de gevolgen van een traumatische ervaring. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

  • een schokkende ervaring, zoals een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf
  • rijangst voor rijbewijsbezitters die een vorm van rijangst hebben
  • ervaringen die veel invloed hebben gehad op uw ontwikkeling zoals pesterijen of misbruik
  • angst voor iets waar u vreselijk tegenop ziet of wat in de toekomst zou kunnen gebeuren
  • ervaringen die tot PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) hebben geleid en waarvoor EMDR een ‘evidence based’ behandelmethode is (bron: Trimbosinstituut).

Het doel van EMDR is om herinneringen aan nare gebeurtenissen te ontdoen van hun negatieve emotionele lading. Daardoor verdwijnen ook de klachten die samenhangen met deze herinneringen. Met EMDR gebeurt dit door in een nauwkeurige procedure terug te gaan naar het naarste moment, terwijl beide hersenhelften afwisselend gestimuleerd worden. Dit gebeurt door de cliënt te vragen vingerbewegingen van de therapeut met de ogen te volgen, (oogbewegingen) door in een koptelefoon afwisselend tikjes aan het rechter- en linkeroor te laten horen, of door afwisselend op de linker- en rechterhand of knie te tikken, totdat de herinnering neutraal aanvoelt (desensitisatie) en op de goede plek in uw brein wordt opgeslagen. Cliënten ervaren vaak een toegenomen zelfvertrouwen.