Herstellen van narcistische mishandeling

De afgelopen jaren heb ik al vele mensen mogen helpen met hulpvragen die onder de noemer narcistische mishandeling kunnen worden geplaatst.

Er is steeds meer bekend over het onderwerp narcistisch misbruik / mishandeling / destructieve relaties / emotioneel, psychisch en fysiek misbruik. Maar helaas wordt het nog vaak niet herkend door professionals. Je wordt gediagnosticeerd met een angststoornis, een depressie, borderline kenmerken, Somatisch Onvoldoende verklaarbare Lichamelijke klachten (SOLK) of  noem maar op, om het maar een naam te geven of als er een officiële diagnose gesteld dient te worden. Narcistische mishandeling kunnen dit soort en nog vele andere symptomen geven.

Als je te maken hebt (gehad) met een narcist of psychopaat, heb je vaak het gevoel dat niemand je begrijpt. Je praat er meestal niet over met anderen, want je denkt dat alles aan jou ligt. Waarschijnlijk heb je diverse stress gerelateerde klachten. Je bent erg aan jezelf gaan twijfelen, je bent de verbinding met jezelf kwijt geraakt en de ander, met zijn (subtiele) manipulaties, gaan geloven. Het voelt als een gevangenis. Je denkt dat dit je verdere leven zal bepalen en je hebt een laag zelfbeeld.

De waarheid over jou is echter dat jij een kostbare parel bent en dat je uit die gevangenis mag komen. Je mag verlangen naar een hoopvolle toekomst.

Als ervaringsdeskundige en traumatherapeut wil ik je graag terzijde staan in het zoeken naar hulpbronnen (veiligheid en stabilisatie) en het krijgen van de regie over je eigen leven, waardoor je draagkracht vergroot wordt en je steeds meer je authentieke zelf wordt. Ook wil ik je graag helpen de nare gebeurtenissen te verwerken en een plek te geven, waardoor je een betere kwaliteit van leven krijgt. (herstel van verbondenheid met je zelf en anderen).

Mijn aanpak kenmerkt zich door inlevingsvermogen en betrokkenheid. Samen met jou wil ik graag op zoek gaan naar een werkwijze die specifiek bij jou past. Dat kan bijvoorbeeld met een lichaamsgerichte psychotherapie (Somatic Experiencing®, dr. Peter Levine), waarin je leert over veiligheid, grenzen, zelfregulatievaardigheden en hoe om te gaan met de signalen van je lichaam. Ook kan EMDR worden ingezet om de emotionele lading van de nare gebeurtenissen weg te nemen en deze een plek te geven.

Als traumatherapeut ben ik aangesloten bij het netwerk ‘Het Verdwenen Zelf’. Dit netwerk is opgericht door Iris Koops. Zij heeft zich enorm verdiept heeft in het onderwerp narcisme en psychopathie.

Op de website https://verdwenenzelf.org/ kun je veel informatie en ervaringsverhalen vinden.  

Ook de boeken van Iris bevatten een schat aan kennis en informatie over dit onderwerp.

Citaat: Het beeld van het verdwenen zelf is het plantje, een paar groene sprietjes, dat nog leeft en dat je moet koesteren.”

Niet elke narcist is hetzelfde. Er kan sprake zijn van emotioneel, psychisch en/of fysiek misbruik.

Er zijn vele kenmerken, die een narcist niet alle hoeft te hebben.

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis. Het kan zowel om een man als om een vrouw gaan.

Hieronder volgen een aantal kenmerken en signalen:

 • Kan goed praten en kan zich erg charmant voordoen
 • Heeft een opgeblazen gevoel van eigenwaarde
 • Voelt zich heel speciaal
 • Heeft geen emotionele diepgang, (ook al kan dat wel zo lijken. De narcist weet precies hoe jij in elkaar zit en weet precies op jouw gevoelige knoppen te drukken). Hij is juist erg leeg van zichzelf en haalt zijn energie uit jou, waardoor jij uitgeput raakt
 • Kan pathologisch liegen, zodat jij aan je eigen waarneming gaat twijfelen
 • Probeert anderen ervan te overtuigen dat de partner psychisch ziek is (gaslighting)
 • Manipuleert
 • Heeft geen berouw of schuldgevoel, je hebt ‘erom gevraagd’ of ‘je bent zelf begonnen’
 • Neemt geen verantwoordelijkheid voor eigen gedrag, ‘het is altijd jouw schuld’.  Je krijgt last van gevoelens van schuld en schaamte en een laag zelfbeeld
 • Beperkte empathie, regels gelden voor anderen; zij staan boven de wet
 • Parasitaire levensstijl, leeft op de zak van anderen
 • Gebrekkige beheersing van gedrag, verdraagt geen kritiek, die aanleiding kan geven tot uitbarstingen van woede en/of fysiek geweld, of stilte behandeling , bv dagenlang niets zeggen, psychologische terreur
 • Impulsiviteit, kan in een oogwenk totaal ander gedrag vertonen
 • Dwangmatige controle / jaloezie /stalken.

Drs. Elly Donswijk-Zandbergen

Trauma Therapeut
EMDR Therapeut
Orthopedagoog
Somatic Experiencing® Practitioner
IPSICC Psychotherapist MA

Persoonlijk, korte lijntjes, geen wachtlijsten
Bezoekadres:
Galvanistraat 1
6716 AE Ede
Telefoon: 06-11438318
E-mail:info@phvg.nl
© 2013 Drs. Elly Donswijk-Zandbergen, Traumatherapeut, EMDR Therapeut, Orthopedagoog, IPSICC Psychotherapist MA en Somatic Experiencing®Practitioner